Bad maken van Tegels

Ben je op zoek naar een gaaf bad maar kun je maar niet de juiste vinden? Wellicht is het voor jou dan leuk om zelf je eigen bad te maken. Hoe doe je dit en waar moet je omdenken.

De vorm en constructie van het bad moet natuurlijk sterk genoeg zijn. 1 liter water is 1 kg. In een bad gaat ca. 115 liter. Kortom bepaal van te voren of je het wilt betimmeren of wellicht wil je het wel metselen. Als het maar sterk is. Ytong blokken van bijvoorbeeld 100mm zouden ook prima kunnen. Denk wel om een goede verbinding tussen deze blokken.

Nadat je de juiste vorm hebt is het belangrijk dat je je bad waterdicht gaat maken. Hoe maak je je net getimmerde of gemetselde bad nu waterdicht? Doe je dit met tegels? Nee je doet dit niet met tegels. Natuurlijk zijn de meeste tegels waterdicht. Alleen de voegen zijn dat niet en ook kit is niet goed genoeg om een bad waterdicht te maken. Vandaar dus een waterdichte ondergrond waarna je je bad kunt voorzien van mozaïek of tegels.

Maar op de verpakking staat dat mijn voegen waterdicht zijn!

Klopt!  Voegen zijn waterdicht voor spatwater, niet bij een constante waterdruk zoals bij een bad. Daarom kun je veel beter een kerdi-doek gebruiken. Dit is een waterdicht doek tot ongeveer 2 bar. Kortom ook voor zwembaden. Met de 2k Kerdi Coll lijm, verlijm je de overlappingen en hoeken. Gewone cementgebonden lijm gebruik je voor de grote vlakken.

Nadat je dit gedaan hebt is je bad waterdicht. Zoals je leest heb ik het niet gehad over een afvoer of iets dat water afvoert. Uiteraard zal het water een keer weer weg moeten. Zorg dus voor een goede afvoer.

Nu je dit weet kun je een potlood pakken en je eigen bad gaan ontwerpen. Met mozaïek maak je makkelijk rondingen met tegels van 60×60 niet.  Bij het ontwerpen van je vorm, is dit belangrijk.

Heb je vragen of wil je weten wie dit voor je kan maken? Laat het me weten!

Succes!

bad-van-tegels

zelf-bad-maken-tegels

 

 

 

 

7
Geef je mening

5 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
J J

Ik ben bezig een douchekuip annex badkuip te shapen van piepschuim. In de eerste instantie had ik bedacht dit te bespuiten met polyrea in een warme kleur. Maar omdat de polyrea loslaat bij mijn zelfgemaakte lounge-meubels na slechts één jaar buiten staan geloof ik niet meer dat het middel zo goed hecht als ik had gehoopt. Daarom kom ik weer terug bij mijn droombad, van glooiende vormen en bedekt met een mozaïek van Hundertwasser patronen. Mijn vraag is: Welke lagen moeten er allemaal tussen om te zorgen dat de tegels echt goed blijven zitten? Want het piepschuim zelf heeft een… Lees verder »

Rita

Graag zou ik een bad laten maken van mozaïktegels, welke vakman zou ik daarvoor kunnen inschakkelen? EEn tegelzetter volstaat niet m.i.

Rita

Graag zou ik weten wat voor vakman ik nodig heb om een bad van mozaïktegels te maken. Ik wil namelijk een bad in een knalkleur en dat is schijbaar niet te koop.

Stephen van schilt

Hoe heb je de bodem van het bad gemaakt?

Jeevan

Als een bad met Kerdi waterdicht is gemaakt en je gaat er vervolgens op tegelen. Blijft het water dan niet achter wat door de voeg heen gaat? Gaat dat niet ophopen op een plek waar je niet bijkomt?