Castelo Tegels Leggen

Castelo Tegels Leggen. De Portugese Castelo tegels worden ook wel cementtegels genoemd vanwege het feit dat ze van cement worden gemaakt. De top laag bestaat uit wit cement en marmerpoeder plus vaak nog een pigment om kleur te geven. Castelo tegels nodig? Ga naar Tegelaer de Portugese Tegelwinkel

Hoe leg je deze tegel?

Omdat ze met de hand gemaakt worden verschillen ze vaak nog in dikte. Dit kan zeker wel 2 mm zijn. Daarom vergt het leggen van deze cementtegels toch enige aandacht.

De meest gebruikelijke manier is de butter and flow techniek. Oftewel dubbel verlijmen. De vloer wordt meestal met een kartelkant van de lijmkam gedaan. Bijvoorbeeld met een 8 mm lijmkam. En de achterkant van de tegel wordt ook nog eens voorzien van lijm. Dit met de vlakke kant van de lijmkam. Ca. 2 mm dik.

Een andere manier is de achterkant van de tegel te voorzien van 5 kleine dotten lijm. Plaats vervolgens de tegel op de juiste hoogte en haal deze er weer uit. Bekijk nu de achterkant van de tegel hoe de lijmdekking is. Voorzie de rest van de tegel opnieuw van lijm waar dit nodig is voor een 100% dekking van de lijm en plaats deze op de juiste hoogte weer terug.

Castelo Tegels Leggen vlak of niet vlak?

Zelf heb ik wel eens een klant gehad die het niet nodig vond om deze Portugese Castelo tegels 100 % vlak te verleggen. Ben je ook meer van wat ruiger/stoerder werk dan kan je het gewoon op de normale manier leggen.

Tip: Het voegen van de Portugese Castelo tegel gaat ook anders dan bij een keramische tegel. Over het algemeen wordt de cementtegel gevoegd met een grijze voeg. Hierin zitten pigmenten die in de toplaag van de tegel kunnen trekken. Enkele bedrijven raden het daarom sterk af om een grijze voeg te gebruiken en raden het aan om een lichte voeg te nemen. Zelf ben ik hier niet voor want deze voegen worden veel eerder vuil.

Wat namelijk gewoon helpt is voor het voegen de tegel opnieuw schoon te sponzen. Waarbij je begint te voegen terwijl de tegel nog niet is opgedroogd. Je voeg blijft hierdoor langer te verwerken en pigmenten trekken hierdoor minder snel in de tegel. Voeg steeds ca. 1,5 m2 in en maak deze dan zo snel mogelijk weer schoon. Herhaal dit tot de complete vloer ingevoegd is.

Ook voor het voegen geld. Vind je het juist mooi om cementsluiers terug te zien op je cementtegel, voor een stoerder en ruiger effect. Voeg dan gewoon op de normale manier de cementtegel. Over het algemeen is dit hier in Nederland trouwens niet gebruikelijk maar ik kan me voorstellen dat er enkele mensen zijn die dit juist mooi vinden. Ik heb namelijk wel eens een tegelshowroom gezien waarbij de Portugese cementtegels en het voegwerk zoals keramische tegels verwerkt zijn. Dus als je dit juist mooi vindt, let dan vooral niet op mijn advies. Bij een klassieke vloer zou ik toch zeker mijn advies opvolgen.

Kijk ook eens op Castelo Tegels Impregneren.

castelo-tegels-in-keuken

Castelo Tegels Leggen
Castelo Tegels Leggen
Castelo Tegels Leggen: Hoe doe je dat?
Castelo Tegels Leggen: Hoe doe je dat?
Castelo Tegels Leggen in Hal
Castelo Tegels Leggen in Hal
Castelo Tegels Leggen in Badkamer
Castelo Tegels Leggen in Badkamer

castelo-15x15-tegels-vloer

castelo-tegels-cirkel-vintage

Meer Artikelen

  • 81
    Je hebt besloten Portugese tegels te kopen en nu? De meeste tegelzaken en showrooms in Nederland laten een beperkt aanbod aan Portugese tegels zien. Wat nu? Het leuke is dat ik zelf uit een gezin komt waarbij het allemaal draait om deze leuke Portugese cementtegels. Als tiener hielp ik mee…
    Tags: portugese, tegels, de, castelo

3
Geef je mening

1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Caspar

Thomas,

Dank voor je snelle respons! Misschien is het inderdaad wel een goed idee om over te schakelen op de keramische patroontegels, daar zien we ook al een paar mooie van. Goeie tip!

Overigens zouden we ons nog steeds aanbevolen houden voor iemand die op creatieve wijze maar ook binnen budget ons badkamertje zou willen moderniseren. Dit moet in Groningen stad gebeuren, mocht jij iemand kunnen aanraden?

Beste groet,
Caspar

Caspar

Beste Thomas, Bedankt voor je mooie berichten en inspirerende foto’s! Wij willen graag onze kleine badkamer (3.17m2) renoveren: nieuwe beteugeling, glazen inloopdouche, nieuw badkamermeubels. Hierbij willen we graag portugese vloertegels gebruiken. Helaas hebben we wel een beperkt budget. Hierbij willen we over de huidige tegels heen laten regelen, deze zijn volgens het bouwkundig rapport in zeer goede staat met goede hechting. Is dat volgens jou een optie? Via werkspot hebben we inmiddels een klus uitgezet, maar we hebben inmiddels begrepen dat het betegelen van portugese tegels wel wat ervaring met dit type vereist. Zou jij iemand aan kunnen raden die… Lees verder »