Hoe een laminaatvloer leggen

Hoe een laminaatvloer leggen. Laminaat vloeren zijn er in verschillende kwaliteiten. Voor de slaapkamer kun je gaan voor de goedkopere variant als je wilt bezuinigen. Wil je laminaat voor de woonkamer dan zou ik zeker een goede kwaliteit laminaat uitzoeken. Er wordt veel gelopen in een woonkamer en daarom wil je een vloer die zeker minimaal 5 jaar of langer mee gaat. Hoe een laminaatvloer leggen en welke gereedschappen heb je hiervoor nodig? In dit artikel leg ik uit wat je minimaal nodig hebt. Een vakman heeft standaard de mooiste gereedschappen en legt een vloer meestal in 1 dag inclusief ondervloer en plinten. Prijs laminaatvloer leggen

Hoe een laminaatvloer leggen voor beginners

Hoe een laminaatvloer leggen betonlook laminaat
Hoe een laminaatvloer leggen betonlook laminaat

Wat mij is opgevallen is dat het leggen van een laminaat vloer door beginners echt iets nieuws is. Ik kom verbanden tegels zoals half om half. Totaal niet mooi omdat je dan structuren gaat herkennen en terug zien. Mocht je hier anders in staan dan mag dat uiteraard. Maar in mijn ogen hoort een houten vloer nooit half om half gelegd te worden.

“Hoe moet een laminaatvloer dan wel gelegd worden?”

In mijn ogen hoort een houtenvloer en dus ook een laminaatvloer in een wildverband gelegd te worden. De kopse voegen komen over een breedte van 1,5m1 niet in een lijn terug. Uiteraard kun je een laminaat vloer ook door blijven leggen. Hiermee bedoel ik dat je met het eindstuk van de laatste rij begint en zo de vloer doorlegt. Wat ik dan wel jammer vind hieraan is dat je een soort van trap structuur terug ziet. Daarom ben ik zelf altijd van echte wildverband.

Hoe een laminaatvloer leggen in wildverband
Hoe een laminaatvloer leggen in wildverband

Hoe beginnen met laminaatvloer leggen

Over het algemeen kies je een lange wand en werk je op die manier richting de hal. Zorg ervoor dat je 8 mm ruimte laat tussen je laminaatvloer en wand. Een laminaatvloer werkt altijd iets en gaat bol staan als het de ruimte niet krijgt om te werken. Maar voordat het zover is dien je eerst de vloer te voorzien van een ondervloer. Een laminaatvloer wordt namelijk altijd zwevend gelegd op een stabiele vloer. Denk aan de groene onder platen en rol folie. Folie en tape dienen tegen eventueel optrekkend vocht of restvocht in een cementdekvloer. De groene ondervloeren zijn dus niet bedoeld om je vloer te isoleren wat veel mensen wel denken. Wel werkt het tegen contact geluid en voorkomt in sommige situatie een koudebrug.

Hoe een laminaatvloer leggen wit laminaat
Hoe een laminaatvloer leggen wit laminaat

Welke gereedschappen voor laminaatvloer leggen

Het is heel belangrijk om de juiste gereedschappen te hebben voor het leggen van een laminaatvloer. Maar je bent misschien geen vakman en hebt waarschijnlijk ook niet alle professionele middelen en gereedschappen. Met enkel een zaag een goed klosje en hamer kom je er ook zeker wel. Gebruik geen rubberen hamer maar denk aan een houten hamer, kunststof hamer of een gewone Timmermans hamer.  Gebruik altijd het klosje of bijgeleverde gereedschap.

Hoe plinten monteren voor laminaatvloer

De plinten van een laminaatvloer zorgen ervoor dat je de 8 mm speling overbrugt. Zelf ben ik meer van de witte plinten van ca 1 cm dik. De plakplinten zou ik daarom zelf nooit gebruiken. Wel is dit qua montage erg makkelijk te doen. Voor het opmaat maken van deze plinten zijn speciale scharen. Zo knip je ze heel makkelijk in verstek.

Hoe een laminaatvloer leggen en beginnen
Hoe een laminaatvloer leggen en beginnen – Bestaat er ook Visgraat Laminaat?

 

Meer Artikelen

  • 54
    Houten vloer woonkamer. Een houten vloer is al jaren een veel gebruikte vloer afwerking. Met name zien we de eikenhouten vloeren in de woonkamer. Met name de multiplanken met een eikenhouten toplaag. Deze worden zowel in de olie gezet als in de matte lak. Ook zien worden ze geverfd of…
    Tags: de, vloer, voor

Geef je mening

  Subscribe  
Abonneren op