Hoe maak ik zelf een lampenkap

Hieronder een korte werkbeschrijving om een originele lampenkap te maken van een metalen frame met plastic lampenfolie van www.lampenmaken.nl

Hoe maak ik zelf een lampenkap

Hoe maak ik zelf een lampenkap
Hoe maak ik zelf een lampenkap

Benodigdheden:

 

  • – Frame met ring voor fitting
  • – Frame voor de andere kant
  • – Lampfolie
  • – Dubbelzijdig tape of plakkend lint / band
  • – Stof of behang
  • – Goede stofschaar
  • – Tool om de randen mee af te te werken

 

Stap 1: Maat lampenkap en afmeting lampenkapfolie bepalen

Eerst bepaal je  welke maat lampenkap je wilt en daarna de afmeting van de benodigde lampenfolie. De maat van een lampenkap is gelijk aan de diameter. Een diameter is de afstand tussen de ene kant van een cirkel en de andere kant.

Om te bepalen hoeveel lampenfolie je nodig hebt, meet je de omtrek van het frame. Daar tel je 1 cm bij op voor de plakrand. Dat zet je af tegen de hoogte die je wilt dat je kap heeft.

Je hebt bijvoorbeeld een ronde kap van 45 cm doorsnee en je wilt dat deze 25 cm hoog wordt. De omtrek van de ringen is 140cm. Inclusief de naad cq. plakrand is dat 141 cm. Je hebt dus een stuk lampenfolie nodig van 141cm bij 25cm. Knip dit op maat.

Stap 2: Stof afmeten

Neem aan de bovenkant en de onderkant 1,5 cm extra stof voor de zoom die om het folie komt. Werk je met plakkend lint of band? Dan is de afmeting van de stof gelijk aan het folie. Voor de omslag van de kap heb je geen extra stof nodig.

Stap 3: Stof en folie aan elkaar bevestigen

Strijk de stof goed glad. Verwijder het papier van het folie en plak het op de stof. Wil je een gekleurde binnenkant? Maak dan gebruik van onze gekleurde folie voor lampenkap voering en klik hier voor inspiratie.

Stap 4: De stof bevestigen aan het frame

Doe dubbelzijdig tape op de frames en verwijder de rand. Sla deze stap over als je gebruik maakt van lint. Plak ook een strook dubbelzijdig tape aan één zijkant van het folie, zodat de kap straks kan sluiten.

Leg de frames gelijktijdig op de randen van het folie en rol de frames langzaam in het folie. Let goed op waar je het frame met de fitting plaatst, zodat de kap straks niet op zijn kop hangt. Heb je een vierkante kap, dan moet je bij de hoeken met een liniaal en scherp mes de vouw voorsnijden. Verwijder papier van het tape van de zijkant van het folie en sluit de kap.

Rol de zomen om de randen van het frame en druk ze met het tooltje achter het frame. Gebruik je band of lint? Plak het band nu deels op het folie en rol het deels om het frame.

En klaar is je lampenkap!

Kant-en-klaar lampenkap-pakket

Wij hebben doe-het-zelf kits te koop waarbij je alleen nog een lapje stof of stuk behang hoeft te kopen. Geen meetfouten en geen snijfouten bij de vouwranden. Het materiaal zit in het pakket en is al op maat afgesneden. Erg handig is de extra plakrand. Je plakt het folie in zijn geheel op de stof, dan breek je de plakrand af en je hebt de zomen exact op de goede maat. In de vierkante pakketten is het folie op maat voorgevouwen op de hoeken. Met dubbelzijdig tape en een lintje, bolletjesband of ruches maak je het helemaal af.

De pakketten zijn verkrijgbaar in vierkant, rond en in klemkapjes voor kroonluchters. Lees de werkbeschrijving van onze kant-en-klaar pakketten. www.lampenmaken.nl

Meer Artikelen

  • 10000
    Je hebt besloten plafondverlichting en wandverlichting te gaan gebruiken in je woonkamer maar hoe verdeel je deze spotjes nu het best? Om te beginnen wil je licht in je woonkamer brengen. Dit doe je met algemene verlichting of plafondlampen. Zorg nu voor een gelijkmatige verdeling van verlichting in je woonkamer. Daarnaast wil je…

Geef je mening

  Subscribe  
Abonneren op