Houten vloer woonkamer voor en nadelen

Houten vloer woonkamer. Een houten vloer is al jaren een veel gebruikte vloer afwerking. Met name zien we de eikenhouten vloeren in de woonkamer. Met name de multiplanken met een eikenhouten toplaag. Deze worden zowel in de olie gezet als in de matte lak. Ook zien worden ze geverfd of in de was gezet. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een houten vloer? Lees dit artikel verder als je hier achter wilt komen.

Houten vloer woonkamer

Houten vloer woonkamer

Alles heeft natuurlijk voor- en nadelen. Laten we beginnen met de voordelen. Zo oogt een houten vloer sfeervol en erg natuurlijk. Een houten vloer kan zowel verlijmd als zwevend gelegd worden. Het voordeel van verlijmd is dat je vloer minder hol klinkt als je er overheen loopt. Een zwevende vloer werkt als een klank kast in de ruimte. Het voordeel van een zwevende vloer is dat het geen contactgeluid geeft voor een eventuele ruimte onder de vloer. Een ruimte zoals je woonkamer of je onderburen. Een voordeel is dat je met dit type afwerking beide keuzes hebt. Multiplanken kunnen tot 8 meter zwevend gelegd worden.

Houten vloer woonkamer montage

De montage van een houtenvloer is niet heel ingewikkeld. Een vlakke en stabiele ondergrond is natuurlijk wel belangrijk. Het leggen van parket/tapis is wel wat ingewikkelder en vergt heel wat vakmanshap. De kosten van deze vloeren zijn veel hoger dan de montage van Multi planken. Wel is het zo dat de meeste Multi planken pas na montage in de olie of lak gezet wordt. Ook dit zijn wel punten waar ervaring voor nodig is. Er zijn bedrijven die de Multi planken kant en klaar in de juiste afwerking kunnen leveren. Na montage is alles meteen klaar. Karweiconcurrent voor uw montage.

Houten vloer woonkamer wit

Wat zijn de nadelen?

Er zijn ook zeker nadelen. Zo werkt een houtenvloer veel. Niet goed gemonteerd dan kan dit grote gevolgen hebben voor de constructie. Wanneer het gaat werken kan het complete muren verplaatsen. Vandaar dat bij het leggen zeker een ruimte van zo’n 1 tot 1.5 cm tussen de vloer en wanden moet worden vrijgelaten. Hout werkt niet in de lengte richting maar enkel in de breedte. Hierdoor kunnen er redelijke ruimtes tussen de planken ontstaan. Tussen deze ruimtes blijft het vuil vaak zitten en is ook is het vuil wat hierin gaat zitten, lastig te verwijderen.

Houten vloer met vloerverwarming

Een houten vloer en vloer verwarming is niet heel ideaal. Vloerverwarming zorgt ervoor dat het hout heel droog wordt. Droog hout scheurt heel snel. Meestal moet de luchtvochtigheid bij een houten vloer goed gehouden worden met een luchtbevochtiger. Ook is een houten vloer op vloerverwarming niet zo heel handig. Hout heeft een isolerende werking. Dit heeft zeker voordelen maar niet in combinatie met vloerverwarming. In Nederland worden nieuwbouw huizen steeds meer voorzien van vloerverwarming. Een houten vloer is dan zeker af te raden. Wil je wel gaan voor de looks, lees hier dan eens waarom je voor keramisch parket moet gaan.

Meer Artikelen

  • 72
    Wat voor vloer in de keuken. Een keuken wil je makkelijk schoon kunnen maken. Ook als er iets op de vloer valt. Er zijn genoeg vloeren die erg besmettelijk zijn. Een vloer in de keuken wil je kunnen dweilen met een lekker sopje. Niemand wil een vloer vol bacteriën. Wat…
    Tags: de, vloer, voor

Geef je mening

  Subscribe  
Abonneren op