Tegellijm voor Tegel over Tegel

Gezien de vele vragen over voegkleuren en tegel over tegel lijm. Hier een korte uitleg hierover.

Kan ik tegels over tegels lijmen?

Ja dat kan zeker. Vaak om op de kosten te besparen is het handiger om bij een badkamer of een woonkamervloer de huidige tegels te laten zitten. Wel dien je rekening te houden met de te gebruiken lijm. Niet alleen lijm is iets waar je rekening mee dient te houden, ook de primer is iets wat niet over het hoofd mag worden gezien.

Allereerst wat meer over primers en waar het voor dient.

Een primer gebruik je vaak voor sterk zuigende ondergronden. Een cementgebonden lijm hard uit doormiddel van water. Er ontstaat een chemische reactie waardoor cement uithard. Daarom dien je sterk zuigende ondergronden zoals gips en cementdekvloeren te primeren met een dispersie primer. Doe je dit niet dat zuigt de ondergrond namelijk al het water uit je net aangemaakte lijm. De lijm kan zo niet uitharden en gaat kapot.

Bij tegels over tegels is het natuurlijk een ander geval. Nu heb je te maken met een harde vaak totaal niet zuigende ondergrond. Hierdoor heb je zonder een primer een slechte hechting met de ondergrond. Daarom bestaat er een tegel over tegel primer. Denk aan de Eco Prime van Mapei of aan de DPM810 van Coba. In deze primers zit quartszand. Dit zorgt voor een goede hechting. Wel dien je de vloer of wand eerst goed vetvrij te maken.

  • Een cementgebonden lijm is geschikt voor vloertegels en wandtegels.

  • Een pasta lijm is alleen geschikt voor op de wand.

Wil je tegels over tegels lijmen aan de wand en gebruik je grootformaat tegels? Gebruik dan een cementgebonden lijm zoals de Coba CTA 120. Deze draagt tevens bij een een goede waterdichtheid van de badkamer. Ook heeft deze een hogere kleefkracht waardoor je makkelijker met grotere tegels kunt werken. Een pasta lijm is minder geschikt, omdat dikkere lagen niet goed uitharden bij harde tegels.  Wil je toch gebruik maken van een pasta lijm voor grootformaat wandtegels? Gebruik dan de Coba DTA 220.

Heb je vragen over tegels over tegels verlijmen? Laat het me weten!

Hieronder enkele badkamer en woonkamer vloeren.

Badkamer zonder tegels
Badkamer zonder tegels
Badkamer houtlook en betonlook tegels 3d tegels
Badkamer houtlook en betonlook tegels 3d tegels
Houtlook Tegels Badkamer
Houtlook Tegels Badkamer
Woonkamer Houtlook Tegels
Woonkamer Houtlook Tegels
Woonkamer vloer met lichtere voegen
Woonkamer vloer met lichtere voegen
Tegels over Tegels lijmen
Tegels over Tegels lijmen

Geef je mening

  Subscribe  
Abonneren op