Vinyl behang aanbrengen

Hoe breng je vinyl behang aan? Vinylbehang aanbrengen doe je zo! Met dank aan Klusidee.nl

Benodigdheden:

rollerSpeciaal voor het aanbrengen van vinyl- en textielbehang hebt u een brede rubber roller nodig, een kunststof spatel en een vachtroller. Voor het wegwerken van blazen, een injectiespuit, voor het behangen achter een radiator, een bokkenpoot.

Schoorsteen als startpunt

Is een schoorsteen zeer in het springend, begin hier dan te behangen. Plak, afhankelijk van de breedte, de eerste baan precies in het midden of zorg dat twee banen elkaar precies in het midden aanraken. Behang door om de buitenhoeken (zie behangen 2). Bij de binnenhoeken sluiten de patronen nooit precies op elkaar, maar dit zijn de minst opvallende plekjes.

Strook naast deur of raam

Boven een deur of raam kunt u altijd met een hele baan verder, aan de zijkant komt u vaak een strook te kort. Knip een strook die iets langer en breder is (let goed op het patroon) en plak deze overlappend. Snij langs een liniaal met een vlijmscherp mes de overlapping door, verwijder de afvallende strookjes en strijk de naden goed aan.

Schakelaars en stopcontacten

Gewoon doorgaan met behangen en de baan voorzichtig aanstrijken. Maak in het midden van de schakelaar of het stopcontact een kruissnede. Ligt de punten op en knip deze voorzichtig weg tot iets binnen de omtrek van de afdekplaat. Goed aanstrijken.

Leidingen door muur

Meet de afstand van het midden van de leiding tot de rand van de voorgaande baan en vloer of plafond. Prik op die plek een gaatje en knip de baan in. Snij op de plek van de leiding het behang stervormig in en werk het bij.

Behang achter de radiator

Het zijn meestal de radiatorsteunen die u dwars zitten. Meet hiervan de positie e n knip de baan van opzij of onder af in. Boven de radiator strijkt u de baan een, waarna u het restant voorzichtig achter de radiator laat zakken en van onderaf doortrekt. Strijk de baan aan met een bokkenpoot, waarvan u de steel eventueel verlengt met een lat.

Lastige vormen

Waar vensterbanken op de muur aansluiten en bij de schoorsteenmantel, moet u het behang horizontaal inknippen en voorzichtig met de botte punt van de schaar op zijn plaats drukken, waarna u de overtollige strookjes kunt wegknippen. Het is niet makkelijke. Oefen daarom eerst op een plek die niet in het zicht is.

Naden camoufleren

Tijdens het drogen krimpt het behang, waardoor het mooi strak trekt. Soms zal hierdoor een stotende naad iets opentrekken. Zo’n naadje camoufleert u op voorhand door die plaats een streep latex muurverf op de wand te zetten in de kleur van het behang.

Glimmende naden voorkomen

Door het aandrukken van naden met de nadenroller, puilt soms lijm uit de naad, die glimmend opdroogt. Wacht met rollen tot de lijm wat is ingedroogd.

Rustig laten drogen

Laat het behang altijd rustig drogen. Deuren en ramen dicht, verwarming op een zachte temperatuur. Door te snelle droging kan behang gaan scheuren.

Blaas wegspuiten

Een blaas in het behang behandelt u met een injectiespuit (apotheek, niet te dunne naald), waarmee u wat verdund plaksel in de blaas spuit. Voorzichtig aandrukken met de roller.

Los behang.
Laat het behang na het drogen op sommige plaatsen los, bekijk dan de achterkant. Is die schoon, dan was de lijm er te dun op gesmeerd. Zit er geen lijm op, dan is de lijm in de muur getrokken. Ziet u gruis, dan zaten er losse delen op de muur. In de twee laatste gevallen de muur voorbehandelen met een voorstrijkmiddel. In het eerste geval gewoon nieuwe lijm erop smeren en weer aandrukken.

Piepschuim onderbehang

Straalt een buitenmuur kou af, breng dan eerst polystyreen onderbehang aan. Een dampdichte kwaliteit voorkomt vochtproblemen. Gebruik ook stevig of iets elastisch behang om te voorkomen dat door stoten gaten en deuken in het behang komen. Polystyreen onderbehang altijd aan de kamerzijde voorbehandelen met behang – wisselgrond.

Vinyl- en textielbehang met rug van papier

Voor beide geldt: kies sterk plaksel. Vinyl na het insmeren losjes dubbelvouwen en losjes oprollen om krullen van de randen tegen te gaan. Textiel baan voor baan insmeren met plaksel. Beide soorten kunt u met de vlakke handen verschuiven. Voor het aandrukken gebruikt u een brede rubber roller. Werk bij vinyl vanuit het midden naar boven en beneden om lucht te laten ontsnappen. Krullen de randen, laat de lijm dan iets indrogen en rol de naden plat. Overtollig vinyl wegsnijden langs ene stalen liniaal. Ingeweekt textielbehang is lastig te snijden. Smeer de onderste en bovenste 10 centimeter van een baan daarom niet met plaksel in. Doe dit pas nadat u de baan hebt opgebracht en droog op maat gesneden. Pas deze truc ook toe bij verticale naden.

Vinyl- en textielbehang met rug van textiel

Vinyl- en textielbehang met een rug van textiel. Voor beide geldt: gebruik sterke lijm die u met een vachtroller op de muur aanbrengt. Doe dit baan voor baan. Vinyl weer vanuit het midden aandrukken waarbij u spatel én roller gebruikt. Textiel alleen met de roller aandrukken en weer droog snijden. Tegen lijmvlekken op vinyl helpt een natte spons. Vlekken op textiel laten drogen en weg borstelen.

Vinyl behang aanbregen
Vinyl behang aanbrengen
Vinyl behang slaapkamer
Vinyl behang slaapkamer
Vinyl behang in badkamer keuken en woonkamer
Vinyl behang in badkamer keuken en woonkamer

Meer Artikelen

  • 70
    Volgorde huis inrichten. Je hebt net een woning gekocht of gaat een huurwoning betrekken. Waar begin je eigenlijk met het inrichten van je huis. Ik vertel je hier in 4 stappen hoe het best te beginnen. Volgende huis inrichten hoe te beginnen   1. Begin met de puntjes op de…
    Tags: de, op

9
Geef je mening

8 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Suzy

Wou graag weten waar ik dat behang met het gezicht kan bestellen

Ties Pahalwan

HoiHoi,

Wij hebben alle reacties hierboven gelezen, en ook wij zijn helemaal verkocht voor de behang met ruiten. We hebben al behoorlijk wat winkels bezocht als online stores, om iets vergelijkbaar te vinden. Maar tot op heden nog niks gevonden in vergelijking met deze super mooie behang. Wat natuurlijk zeer jammer is.
Mocht deze behang ooit weer binnenkomen, dan horen wij dit heel graag…

Groetjes,

Mike & Ties

Malika

Hallo Thomas,

Iedereen vraagt ernaar maar de gekleurde ruiten behang is subliem. Heeft u die inmiddels binnen?

Groetjes,
Malika

Ralf

Hoi. Die gekleurde ruit wand, waar is die te halen?

Shardha

Wauw! Ziet er robuust uit.
Mijn voorkeur gaat toch naar iets meer warm en romantisch…

In ieder geval bedankt voor je snelle input!

Gr.

Shardha

Shardha

Hi,
Bedankt voor je snelle reactie!
Ongeveer 4m2 = 1 deel van de muur achter mijn truffelbruine bed…
Nog suggesties?

Groet,

Shardha

Shardha

Hi,

Wilde graag weten hoe het behang heet in je laatste foto, die met de ruiten erin…
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Shardha