Zelf een openhaard bouwen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Zelf een open haard bouwen, kan dat? Hoe doe je dat nu precies?

Openhaarden zijn wat mij betreft de meest gave elementen van een huis. Punt één, de vlammen wekken altijd mijn nieuwsgierigheid en punt twee, geeft het een aangename sfeer en warmte. Vandaar dat een openhaard één van mijn favorieten is in een woonkamer. Met name een openhaard voorzien van een Haard Plateau.

Om te beginnen is het niet zo moeilijk om een open haard te bouwen. Het enige wat er bij komt kijken is dat het op een veilige manier gebeurd. Je wilt niet dat het risico op brandgevaar toeneemt. Dit maakt het juist weer een stuk moeilijker. Denk hierbij aan het verzekeringstechnische aspect en eventueel een vergunning. Wanneer je met alles opnieuw bouwt weet je precies wat je in huis haalt. Mocht je gebruik maken van een eerder geplaatste schoorsteen, laat deze dan inspecteren door een specialist. Wanneer dit alles goed is zorg je voor overige veiligheidsmaatregelen zoals bijvoorbeeld  brandmelders.

Dit was het meest moeilijke gedeelte van het zelf maken van een openhaard, de voorbereiding. Het maken zelf is niet heel ingewikkeld. Zelf zit ik er over na te denken om een openhaard en pizza oven in een te maken. Het lijkt me heel gaaf om deze twee gewoon eens te gaan combineren. Zo kun je niet alleen genieten van de warmte maar kun je er af en toe ook eens een lekkere steenoven pizza mee maken. Of gewoon een lekker broodje voor bij het ontbijt.

Hoe ik dit wil gaan doen weet ik nog niet precies. Het zal in elk geval de uitstraling hebben van een gewone strakke openhaard. Ik vind juist een strakke openhaard namelijk erg gaaf. Kortom eigenlijk gewoon een strakke pizzaoven openhaard in je woonkamer. Hoe gaaf is dat?

Een oven kun je eigenlijk gewoon opbouwen uit metselwerk net als een steenoven. Ook zou je deze gewoon kunnen betegelen met tegels van Mosa of Rak bijvoorbeeld.  Daarnaast moet je zorgen voor een lucht toevoer en een rookafvoer. Lucht toevoer wil je het liefst van buiten of vanuit je kruipruimte. De kruipruimte wordt namelijk geventileerd door ventilatieroosters in de spouwmuren/buitenmuren. Dus ook zo heeft het een lucht toevoer van buitenaf. Ook wil je de zuurstof toevoer kunnen regelen. Hierdoor brand het gasmengsel uit het hout sneller of juist langzamer. Hout zelf brand namelijk helemaal niet. Het zijn namelijk de gassen die branden, deze gassen ontstaan door verhitting van het hout.

Laat me weten wat jij wilt gaan maken!

Succes!

 

Hieronder een aantal inspiratie foto’s.

Haard Plateau
Haard Plateau
Gemetselde openhaard
Gemetselde openhaard
Kaarsen in openhaard
Kaarsen in openhaard
Tegelzetbedrijf Groningen
Tegelzetbedrijf Groningen
Bruin Wit Inrichting
Bruin Wit Inrichting
Tegelzetter Groningen Vakkundig in Keramisch Parket
Tegelzetter Groningen Vakkundig in Keramisch Parket
Wat zijn inbetweens?
Wat zijn inbetweens?
Brede laminaat planken in woonkamer
Brede laminaat planken in woonkamer
Plafond verven woonkamer
Plafond verven woonkamer
Strakke openhaard antraciet
Strakke openhaard antraciet zwart
Marrakech Stucwerk
Marrakech Stucwerk
Openhaard tegels zwart
Openhaard tegels zwart

 

Zelf een openhaard bouwen
Zelf een openhaard bouwen

Meer Artikelen

  • 10000
    Een nieuwe openhaard kost best veel geld. Vaak zijn er ook hele mooi tweedehands inbouw openhaarden te koop. Op marktplaats bijvoorbeeld vind je heel af en toe een hele mooie. Ik ben benieuwd of er mensen zijn die hun tweedehands inbouw openhaard te kopen willen aanbieden. Uiteraard ook tegen een…

2
Geef je mening

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Eric Berkhof

Ik ben benieuwd of je nog een open haard met pizzaoven zelf hebt gebouwd?

Henk Hanneman

Hoi Thomas.

we gaan ook zelf een open haard bouwen, dor iemand die hier best veel kennis van heeft, nu is mijn vraag: vroeger werden de open haarden van veldbrand gemaakt, ook de vuurplaats werd van veldbrand gemaakt.

wij willen de stookruimte ook helemaal van veldbrandstenen maken, wel met de nodige isolatie er tussen. kan dit zonder dat de stenen kapot gaan?

alvast bedankt voor uw reactie. mvg Henk