Zelf een vloer leggen

Zelf een vloer leggen. Iedereen kan in mijn ogen zelf een vloer leggen. Niet elke vloer maar er zijn genoeg mooie vloeren die je helemaal zelf of met behulp van anderen, zelf kun leggen. Wat komt er bij kijken en waar moet je dan opletten. Een vloer leg je meestal op de vloer en daarom is goede bescherming van jezelf erg belangrijk. Goede werkkleding mag voor het zelf leggen van een vloer niet ontbreken.

Welke vloer je ook legt. Elk materiaal zet uit. Of het nu komt door de luchtvochtigheid of door temperatuursveranderingen. Houten planken zetten voornamelijk uit in de breedte en niet in de lengte. Bij het zelf leggen van een houten vloer dien hiermee rekening te houden. Houdt daarom voldoende ruimten tussen vloer en wand. Meestal ca. 8 mm aan beide kanten. Wat er namelijk kan gebeuren is dat het anders de muren wegdrukt of bol gaat staan bij uitzetting. Dit geld niet alleen voor houten vloeren maar ook voor vele andere soorten vloeren. Standaard 8 mm ruimte aan de zijkanten van de vloer en de meeste vloeren hebben dan voldoende werkingsruimte.

Zelf een vloer leggen woonkamer

Zelf een vloer leggen woonkamerEen houten visgraat vloer wordt altijd verlijmd en gespijkerd op een houten ondervloer. Het spijkeren gebeurd over het algemeen nu met een spijkertacker. Op deze manier vallen de houtvezels terug over de kop van de spijker. Hierna worden eventuele gaten gedicht met parketvoegenkit. Het leggen van dit soort visgraat vloeren vergt zeker kennis van zaken en een goede timmermansoog en de juiste gereedschappen. Ook het uitzetten van een visgraat vloer is ontzettend belangrijk.

Zelf een vloer leggen kastanje bruin woonkamer
Zelf een vloer leggen kastanje bruin woonkamer

Zelf een vloer leggen in de woonkamer en dan ook zelf de kleur bepalen. Wat zijn de mogelijkheden om dit zelf te doen. Er zijn vele soorten houten planken te verkrijgen. De meest gangbare op dit moment zijn Multi-planken en lamelparket. Lamelparket heeft een iets dunnere toplaag dan een Multi-plank en kan hierdoor dus in de toekomst niet geschuurd worden. Een Multi-plank heeft een vrij dikke toplaag en kan ook in de toekomst geschuurd worden en worden voorzien van een nieuwe kleur.

Zelf een houten vloer leggen en in kleur zetten kan met bijvoorbeeld Rubio Monocoat. Dit is een olie die je maar 1 keer hoeft aan te brengen. Rubio Monocoat zorgt voor een matte gekleurde of naturel look uitstraling en beschermt je vloer tevens voor vlekken. Onderhoudszeep is ook een aanrader. Het zorgt namelijk voor een tussenlaag en heeft tevens een beschermende werking.

Zelf een vloer leggen laminaat in woonkamer
Zelf een vloer leggen laminaat in woonkamer

 

Meer Artikelen

  • 55
    Vloertegels Woonkamer Leggen. Waarom kiezen steeds meer mensen eigenlijk voor een keramische vloer i.p.v. een houten vloer? Waarom is een keramische vloer tegenwoordig de nummer 1 als het gaat om vloeren in Nederland. Lees er alles over in dit artikel. Vloertegels Woonkamer Leggen Waarom Wie van warme voeten houdt voorziet…
    Tags: de, vloer, voor, niet, vloertegels, houten, leggen, vloeren

Geef je mening

  Subscribe  
Abonneren op